Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevýhody a problémy suterénních bytů.

Uvažujete o koupi suterénního bytu za atraktivní cenu? Pak postupujte nanejvýš uvážlivě. Záhy vás mohou zaskočit nemalé problémy, na které budete v budoucnu sami.

Ne každý chce kupovat suterénní byt, někomu je to přímo nepříjemné že je očima v úrovni nebo dokonce pod úrovní terénu. Málokdo se asi dívá rád z okna na nohy kolemjdoucích. Jediné co na takovém bytu může lákat je nízká cena a dobrá lokalita. V Praze v takových bytech často sídlí malé firmy, kterým výhled na provoz na ulici nevadí a využívají nízké pořizovací ceny nebo nízkého nájmu v centru města.

Najdou se ale i suterénní byty, které mají okna do klidného zeleného dvora a parapet těsně nad terénem. Při běžné prohlídce je byt suchý a prodávající Vás bude přesvědčovat, že byt je dobře zaizolovaný a že byl suchý vždy. Takový byt je velmi klidný a nikdo Vám tam nekouká, cena je nízká, tak proč to hned nekoupit?

Je třeba si uvědomit, že z praktického hlediska, i přes kvalitní izolace může být takový byt velmi problematický. Podstatou suterénního bytu je, že je částečně zapuštěný v zemi a okolní zdi jsou většinou velmi masivní, aby unesly celý cihlový bytový dům nad Vámi. Tepelná kapacita terénu a masivních zdí je obrovská. Díky tomu v takovém bytě nemusíte příliš topit a i při mrazech a při otevřeném okně zde bude teplota třeba i 10 stupňů nad nulou.

Zároveň vám ale vysoká tepelná kapacita bytu v létě způsobí, že častým větráním nesnížíte vlhkost, ale naopak ji zvýšíte. Suterénní stěny jsou pořád chladné a byt, je díky tomu dobře vychlazen na 20 stupňů i při horkých letních dnech, kdy je venku tropických 35. Bohužel ale tím, že se snižuje teplota vstupujícího venkovního vzduchu z 35 na 20 stupňů, vám výrazně vzroste jeho relativní vlhkost. V suterénním bytě v létě díky tomu naměříte vlhkost snadno i 90%, což je opravdu hodně, a v takovém prostředí se dobře daří plísním všeho druhu a také korozi, která rozhodně neprospívá domácím elektrospotřebičům. Celkové doporučení  neustále větrat je tak třeba brát s rezervou, protože v létě takové větrání v suterénním bytě spíš dodá více vlhkosti než naopak.

Na chladných zdích se navíc začne vlhkost srážet, zdi vlhnou, vlhká zeď lépe vede teplo a proto její povrchová teplota dále klesá a srážení vlhkosti se zrychluje. Čtenáře upozorňuji, že zde mluvím o bytě, který je dobře odizolovaný od spodní vlhkosti, což nebývá vždy.

Na to, jak se této vlhkosti v suterénním bytě zbavit není jednoduchá odpověď a záleží pochopitelně na míře investic, které je ochoten majitel podstoupit. Nejlépe by bylo celý byt izolovat nejen hydroizolací ale i vhodnou tepelnou izolací, kterou snížíte velkou tepelnou kapacitu, tyto náklady jsou ale vysoké. Mezi jednodušší, ale jen polovičatá řešení lze například zařadit topení v létě nebo vysoušení odvlhčovačem, čímž snížíte relativní vlhkost. Obojí je ovšem energeticky náročné.  Taktéž mohou pomoci speciální barvy, které mají velkou vnitřní plochu a dobře izolují chladné zdi. Zde se pak sráží vlhkosti mnohem méně nebo vůbec. Proti plísním můžete využít aktivní bioroztoky, které obsahují speciální plísně které se živí jinými plísněmi a houbami (prodávají se jako speciální přísady do nátěrů a vydrží několik let). Zajímavé je použití ionizátorů vzduchu, vytvářející aktivní ozón, který ničí plísně ve vzduchu. Dá se tím tak částečně nahradit nedostatek slunečního záření, které v dostatečně prosluněných bytech plní tuto funkci automaticky.

Nakonec je ale na kupujících a nájemnících, aby zvážili rizika spojená s nákupem či pronájmem levného suterénního bytu v atraktivní lokalitě. Společenství vlastníků nebo i družstvo se většinou k problémům suterénních bytů staví tak, že strkají hlavu do písku, jakoby suterénní byt nebyl součástí domu, než aby uvažovali o investici do rekonstrukce, která by zvýšila kvalitu vašeho suterénního bytu.

Autor: Pavel Ryšavý | čtvrtek 9.8.2012 15:20 | karma článku: 21,09 | přečteno: 8505x
  • Další články autora

Pavel Ryšavý

Je strach o úspory v bance oprávněný?

Blíží se konec léta a Evropská centrální banka (ECB) skupuje dluhopisy předlužených zemí, tiskárny peněz jedou na plné obrátky. A zákonitě to musí platit všichni, kteří mají něco „naspořeno“, ať už na účtech v bankách nebo v důchodech. Během prázdninového lelkování jsem si nejednou položil otázku, nakolik je proklamovaný obraz o stabilitě Eurozóny skutečný a nakolik je to jen pouhá iluze.

26.9.2012 v 8:46 | Karma: 18,85 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Ryšavý

Práce privátního makléře může být poctivá a kvalitní

Velikost realitní kanceláře Vám automaticky nezaručí kvalitu služeb. Za konkrétní prací a chybami, vězí vždy konkrétní lidé. U privátních makléřů to platí dvojnásob, ti se nemohou jen tak schovat za byrokratický štít své mateřské realitní kanceláře. Čestnost a poctivost může ovlivnit spíš výchova v rodině, celkový přístup k životu a hodnotám, než logo realitní kanceláře.

30.7.2012 v 16:16 | Karma: 12,56 | Přečteno: 1902x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Ryšavý

Máte příjmy, ale nedostanete hypotéku? Zkuste družstevní byt.

Nový družtevní byt může některým lidem vyřešit jejich potřebu bydlení. Nemusí dokládat výši příjmu, ani je banka nebude lustrovat v dluhovém registru. Přesto si ale každý musí sám vyhodnotit zda na pravidelné splátky anuity bude mít.

7.7.2012 v 15:21 | Karma: 10,18 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Ryšavý

Pronajmout byt na dobu určitou nebo neurčitou?

Jste vlastníkem bytu, ale pokud jej pronajímáte, měli byste vědět, že zákon chrání nájemce a je tedy dobré si dát dobrý pozor na smlouvu. Může se stát, že byt budete z nějakých důvodů potřebovat pro sebe nebo pro své děti a přesto, že jste majitelem, budete muset bydlet někde jinde.

30.6.2012 v 20:15 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3785x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Ryšavý

Špatné praktiky realitních kanceláří

Jsou dobří realitní makléři. A jsou špatní. Je tomu tak všude na světě. V českých médiích se tradičně propagují negativní kauzy, a ty pak ovlivňují veřejné mínění. Nedávno například dostala realitní kancelář Prolux pokutu 5 milionů korun od České obchodní inspekce. Na co si má tedy člověk dát pozor?

15.6.2012 v 15:20 | Karma: 11,50 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2630x
Ing. Pavel "Hrouda" Ryšavý, realitní makléř